Voor je pensioen een open deur: beleggen. Waarom? Beleggen levert gemiddeld een hoger rendement op dan sparen. Omdat je pensioengeld meestal voor een lange periode opzij zet, is dat geen probleem. Die lange periode is belangrijk, want één ding weet je zeker als je gaat beleggen… Je krijgt hoogstwaarschijnlijk met één crisis (of meerdere) te maken waarin beurskoersen kelderen. Olie-, dotcom- of kredietcrisis, hoe ze ook heten. Maar je weet ook dat na die magere crisisjaren weer jaren met stijgende beurskoersen volgen. Als je een langere beleggingshorizon hebt, kunnen die goede jaren de slechte jaren compenseren en kom je gemiddeld goed uit. Zeker als je elke maand geld opzij zet, want dan koop je zowel ‘goedkoop’ (tijdens een crisis) als ‘duur’ (als de koersen hoog staan). Als je elke maand premie inlegt, ben je een stuk minder gevoelig voor tussentijdse koersdalingen en -stijgingen.
Is dat allemaal wel zo?
Ter illustratie, zie hiernaast. Hierin zie je het gemiddelde rendement van sparen en beleggen vanaf 1928 tot en met 2016 voor élk denkbare periode van 20 jaar. Het jaar 1950 toont het gemiddelde rendement per jaar van sparen en beleggen over de periode 1930 tot 1950. En het jaar 1980 het gemiddelde rendement van 1960 tot 1980. In totaal dus 66 periodes van elk 20 jaar. In die periodes is elke crisis en elke hausse op de beurs verwerkt.
De kleine lettertjes: Gemiddeld rendement per periode van 20 jaar vanaf 1928 tot 2013 voor een éénmalige inleg. Beleggen: Data S&P (vanaf 1928), MSCI World Index (vanaf 1969 in USD, vanaf 2004 eurohedged). Sparen: Data Amerikaanse 3-maands rente (vanaf 1928) en 3-maands cash Libor rente (vanaf 2004). En je weet: rendementen uit het verleden zijn leerzaam, maar bieden geen enkele garantie voor de toekomst. .
Wat blijkt? In slechts 1 van de 66 periodes leverde sparen een (klein) hoger rendement op dan beleggen. En in 65 van de 66 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op. Dus als je tijd hebt, zoals de periode tot jouw pensioen, kan beleggen een verstandigere keuze zijn dan sparen.
Waarom zou je überhaupt beleggen?
Waarom niet gewoon lekker sparen? Dan heb je helemaal niks te maken met goede en slechte beursjaren en hoef je deze pagina ook niet te lezen. Het antwoord is hiernaast gevisualiseerd: omdat je met sparen vaak niet voldoende vermogen opbouwt voor een goed pensioen. Als je spaart, weet je eigenlijk zeker dat je van dat pensioen later niet of nauwelijks kunt rondkomen. Het verschil tussen (bijvoorbeeld) elk jaar 2,5% spaarrente en 6% beleggingsrendement is zeer groot.
De kleine lettertjes: Eindkapitaal bij een jaarlijks rendement van 2,5% voor sparen en 6% voor beleggen. Inleg € 500 per maand, periode 30 jaar, na aftrek van alle beleggingskosten, zonder herbalanceren en risicoafbouw. Dit is een voorbeeld om het effect van rendement op lange termijn te verduidelijken. Je kunt er dus geen rechten aan ontlenen. .