De kinder­rekening

Uw kleine knuffel: uw kostbaarste bezit. Zeker als dat wondertje straks wil studeren, laat staan in het buitenland. Met de kinderrekening zet u nu geld opzij zodat u later uw kind financieel kan helpen met zijn of haar droom.

Open een kinderrekening

De kinderrekening: wat is het?

 • Beleggingsrekening op naam van uw kind
 • Iedereen (ouders, grootouders, familie) mag geld storten op de rekening
 • Elke inleg is een schenking aan het kind
 • De inleg wordt belegd in indexfondsen, u bepaalt zelf hoe
 • Online volgt u alles: de waarde, het rendement én de kosten
 • Tot de 18e verjaardag kan het kind niet aan het geld komen
Kinderrekening

Wat is belangrijk om te weten?

De kinderrekening staat op naam van uw kind. U beheert de rekening tot uw kind 18 jaar wordt. Iedereen mag geld storten op de rekening. Belangrijk om te weten is dat elke storting ook een schenking is aan het kind. Als ouder mag u elk jaar belastingvrij € 5.363 (2018) aan uw kind schenken. Anderen, zoals opa’s en oma’s, mogen belastingvrij € 2.147 (2018) schenken. U bepaalt zelf hoeveel u stort: niets is verplicht.

  De rekening staat op naam van uw kind. Het geld op de rekening is dus ook van uw kind en niet meer van u. Elke storting is een schenking aan uw kind. Voordeel daarvan is dat het kind later over het geld geen schenk- of erfbelasting meer hoeft te betalen.

  Zolang uw kind minderjarig is, beheert u de rekening. U bepaalt wat er met het geld gebeurt. Online en via de klantenservice kunt u, zonder kosten, allerlei wijzigingen doorgeven.

  Er is geen verplichting om geld op de rekening te storten. U mag zoveel storten als u zelf wilt. Houd daarbij wel rekening met de schenkbelasting (zie punt 4 hieronder). Staat er geen geld op de rekening? Dan betaalt u ook niks. Uit kostenoogpunt is het minimumbedrag per storting € 25.

  Het geld dat u overmaakt naar de kinderrekening is een schenking. Ouders mogen samen elk kalenderjaar € 5.363 (2018) belastingvrij schenken aan een kind. Schenkt u meer in een jaar? Dan moet u over het meerdere schenkbelasting betalen. Opa en oma mogen samen per jaar € 2.147 (2018) belastingvrij schenken. En voor andere sponsoren (overige familie en vrienden) geldt hetzelfde. Meer informatie vindt u op de site van de Belastingdienst.

  Op zijn of haar 18e verjaardag is uw kind wettelijk geen kind meer, maar volwassen. En dus ook wettelijk bevoegd om zelf over het geld te beschikken. De kinderrekening wordt daarom op de 18e verjaardag zonder kosten omgezet naar een beleggingsrekening op naam van het kind. De voorwaarden en mogelijkheden van beide rekeningen zijn precies hetzelfde. Vanaf dan mag u geen wijzigingen meer doorgeven voor de rekening en heeft u geen inzicht meer. Uw kind krijgt zelf een gebruikersnaam om in te loggen in MijnBND. Hierover informeren wij u natuurlijk ruim van te voren. Wilt u dat uw kind het geld gebruikt voor een bepaald doel? Of voorlopig niet gebruikt? Maak hier dan tegen die tijd goede afspraken over.

De rendementen

De kinderrekening belegt standaard in dezelfde fondsen als de beleggingsrekening. En de rendementen daarvan ziet u hiernaasthieronder: per profiel het rendement per jaar én het gemiddelde rendement over de hele periode. U kunt ook afwijken van deze profielen. In MijnBND kunt u elke verdeling tussen aandelen en obligaties kiezen. Ook kunt u, zonder transactiekosten, switchen tussen alle aangeboden beleggingsfondsen.

 

De netto rendementen per profiel

Profiel Zeer offensief Offensief Neutraal Defensief Zeer defensief

De kleine lettertjes: Rendementen per profiel van de standaardfondsen van de beleggingsrekening: het BND Wereld Indexfonds (aandelen, tot en met 25 februari 2016) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen, vanaf 26 februari 2016) en het Euro Staatsobligatiefonds Kort (obligaties, tot en met 31 maart 2014) en het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties, vanaf 1 april 2014), ná aftrek van beheerkosten en met jaarlijks herbalanceren op 31 december. Rendementen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst. .

Wat kost... een 4-jarige studie op een Nederlandse universiteit?

Op dit moment volgens het NIBUD zo’n € 1.100 per maand, dus € 52.800 voor 4 jaar. Dit zijn kosten voor het levensonderhoud en de studie van een uitwonende student. Als de inflatie gemiddeld 2,5% per jaar is, heeft uw kind over 18 jaar geen € 52.800 maar € 82.350 nodig voor dezelfde studie. HiernaastHieronder ziet u wat u vanaf de geboorte moet inleggen om over 18 jaar € 82.350 op te bouwen.

Wat kost een rijbewijs? Of wereldreis? Bekijk alle doelen.

Universitaire opleiding :

€ 82.350


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 263 per maand
Neutraal € 224 per maand
Zeer offensief € 190 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Minder kosten, méér geld

Zijn lage kosten belangrijk? Ja, enorm belangrijk. Dat ziet u hiernaasthieronder. Door lage kosten heeft uw kind straks heel wat meer geld. Onze kosten zijn ongekend laag. Dat is ons handelsmerk: we zijn een prijsvechter. Maar wel één met topdiensten.

Lees meer over de kosten

Het belang van lage kosten

Eindkapitaal bij verschillende kosten
Brand New Day
kosten 0,63%
Concur­rent 1
kosten 1,50%
Concur­rent 2
kosten 2,50%
Concur­rent 3
kosten 3,50%

De kleine lettertjes: Verwacht eindkapitaal bij een éénmalige storting van € 5.220 en een maandelijkse storting van € 100, voorbeeldrendement 6,25% (neutraal profiel), looptijd van 18 jaar, zonder lifecyclebeleggen. Bovenstaande berekening is een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Indexbeleggen

Om uw geld te laten groeien, kunt u uit verschillende indexfondsen kiezen. Indexbeleggen is niet alleen goedkoop, maar ook zeer effectief. Want zo’n 80% van de huisfondsen van uw bank of verzekeraar behaalt over een lange periode een (flink) lager rendement dan de index die ze proberen te verslaan. Dat komt vooral door de hoge (verborgen) kosten. Die fondsen zijn dus goed voor de bank, maar níet voor u. Daarom bieden wij u alleen maar indexfondsen.

 

Indexbeleggen

 

Online inzicht

Online uw geld in de gaten houden

Hoe staat uw geld ervoor? Dat kunt u online allemaal volgen.

 • Wat is de huidige waarde?
 • Hoeveel geld heeft u naar verwachting op de einddatum?
 • Hoeveel heeft u al gestort? En wat is het rendement?
 • Hoe hebben de fondsen gepresteerd?
 • En hoeveel bedragen de kosten dit jaar?
Uw geld staat veilig

Uw geld staat veilig

Wij gaan niet failliet. Dat weten we zeker. Maar mooie woorden bieden geen bescherming. Daarom worden uw beleggingen in een apart bewaarbedrijf ondergebracht. Dit bewaarbedrijf is juridisch afgescheiden van Brand New Day. Stel dat wij toch ooit failliet gaan – morgen of over 30 jaar – dan valt dit bewaarbedrijf buiten de boedel. U krijgt dan gewoon al uw geld terug. En kunt dan bij een andere aanbieder doorgaan met het opbouwen van uw vermogen.

Een on-Nederlandse service

Wij zijn méér dan alleen maar erg goedkoop. We willen u ook een topservice bieden. Ouderwets rennen voor de klant, alsof ons leven er vanaf hangt. Dat vinden we normaal. Als u ons belt, krijgt u meteen een medewerker aan de lijn. Bart of Heleen. En geen bandje met irritant keuzesysteem. Als u ons mailt, krijgt u binnen 1 dag antwoord. Maar als het kan binnen 1 uur. En heeft u een klacht? Dan lossen we dat ook binnen 1 dag op. Calvinistisch in onze kosten, Bourgondisch in onze service. Onze strategie in een notendop.

Onnederlandse service

Gemakkelijk wijzigingen doorgeven

Via de Klantenservice of online kunt u onbeperkt allerlei wijzigingen doorgeven. Zo kunt u altijd uw automatische incasso aanpassen. U kunt, kosteloos, switchen tussen de beleggingsfondsen. En ten slotte kunt u natuurlijk ook uw persoonlijke gegevens wijzigen.

 • Uw maandelijkse inleg aanpassen of stopzetten
 • Kosteloos switchen tussen beleggingsfondsen
 • Uw persoonlijke gegevens wijzigen

Géén verplichtingen

Wij houden niet van verplichtingen. Die leggen wij u dan ook niet op. U bepaalt zelf hoeveel u stort. U mag altijd meer storten. Of minder. Of niets meer. U zit ook niet vast aan een contract. Bent u niet tevreden? Dan boeken wij uw geld kosteloos, dus zonder verkoop- of administratiekosten, over naar een andere aanbieder. En u betaalt géén rekeningkosten. Staat er niets op uw rekening? Dan betaalt u ook geen kosten.

 • U bepaalt zelf hoeveel u stort
 • Géén contract
 • Niet tevreden? Geen vertrekkosten!
 • Géén geld op de rekening?
  Geen kosten!

Niet goed? Kosteloos weer vertrekken

Wij zijn ervan overtuigd dat wij u het allerbeste bieden. Bent u toch niet tevreden? Dan boeken wij, met het schaamrood op onze kaken, uw geld over naar een andere aanbieder. Kosteloos, zonder verkoop- of administratiekosten.

Vertrekken

Geld terug bij overlijden

Het geld op de rekening is van uw kind. Dat verandert niet als u – onverhoopt – overlijdt. Dan blijft het geld van uw kind en hoeft hij of zij géén eventuele erfbelasting te betalen.

Wat kost... een 4-jarige studie op een Nederlandse universiteit?

Op dit moment volgens het NIBUD zo’n € 1.100 per maand, dus € 52.800 voor 4 jaar. Dit zijn kosten voor het levensonderhoud en de studie van een uitwonende student. Als de inflatie gemiddeld 2,5% per jaar is, heeft uw kind over 18 jaar geen € 52.800 maar € 82.350 nodig voor dezelfde studie. HiernaastHieronder ziet u wat u vanaf de geboorte moet inleggen om over 18 jaar € 82.350 op te bouwen.

Universitaire opleiding :

€ 82.350


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 263 per maand
Neutraal € 224 per maand
Zeer offensief € 190 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wat kost... een rijbewijs?

Nu ongeveer € 2.500. Dat kan natuurlijk lager of hoger uitvallen, afhankelijk van de rijtalenten. Bij een inflatie van 2,5% per jaar kost een rijbewijs over 18 jaar € 3.900. HiernaastHieronder ziet u wat u per jaar opzij moet zetten om die € 3.900 in 18 jaar op te bouwen.

Rijbewijs :

€ 3.900


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 13 per maand
Neutraal € 11 per maand
Zeer offensief € 9 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wat kost... € 100.000 aanbetaling op een huis?

Stel: u wilt uw kind later helpen met de aankoop van een huis. Als de huizenprijzen elk jaar met 2,5% stijgen, heeft u voor een huidige aanbetaling van € 100.000 over 18 jaar € 156.000 nodig. Een enorm bedrag. HiernaastHieronder ziet u wat u daarvoor opzij moet zetten.

Aanbetaling huis :

€ 156.000


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 498 per maand
Neutraal € 424 per maand
Zeer offensief € 359 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wat kost... een 1-jarige studie in het buitenland?

Een droom van vele (niet-)studenten: een jaar ‘studeren’ in het buitenland. Dat kost nu ongeveer € 20.000, uiteraard afhankelijk van het land en de wensen. Over 18 jaar heeft uw kind daar (inflatie 2,5% per jaar) € 31.200 voor nodig.

Studie buitenland :

€ 31.200


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 100 per maand
Neutraal € 85 per maand
Zeer offensief € 72 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wat kost... een wereldreis van een jaar?

Nog zo’n droom: een wereldreis. Afhankelijk van het land en de gewenste mate van luxe kost 12 maanden de wereld rond reizen nu ongeveer € 25.000, dus over 18 jaar (2,5% inflatie) € 39.000.

Wereldreis :

€ 39.000


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 124 per maand
Neutraal € 106 per maand
Zeer offensief € 90 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wat kost... een 4-jarige studie op Harvard?

Een laatste over-the-top-voorbeeld voor de kleine ambitieuze bolleboosjes: Harvard. Per jaar € 50.000, dus voor een hele studie € 200.000. En bij een inflatie van 2,5% over 18 jaar € 312.000. Daar moet u per maand méér dan de schenkingsvrijstelling voor opzij zetten.

Harvard :

€ 312.000


Hoe betaal ik dat?
Profiel Inleg vanaf de geboorte
Zeer defensief € 996 per maand
Neutraal € 847 per maand
Zeer offensief € 719 per maand

De kleine lettertjes: Bovenstaande bedragen zijn een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Uitleg en dikke disclaimer

Hierboven staat een aantal voorbeelden van wat u opzij moet zetten om een bepaald bedrag op te bouwen voor uw kind. Er worden 2 bedragen genoemd: ‘Nu’ en ‘Over 18 jaar’. ‘Nu’ is een schatting van de huidige kosten, ‘Over 18 jaar’ is het bedrag dat je dan nodig hebt als de inflatie elk jaar 2,5% is. In elk scenario is met een voorbeeldrendement gewerkt: 4,61% (zeer defensief), 6,25% (neutraal) en 7,89% (zeer offensief) gemiddeld per jaar. In de berekening wordt uitgegaan van onze standaard beleggingsfondsen en een looptijd van 18 jaar, zonder lifecyclebeleggen en zonder automatisch herbalanceren. Uiteraard is met alle kosten rekening gehouden.

Kortom: heel wat aannames en variabelen. Beschouw de bovenstaande voorbeelden dus als een ludieke indicatie. Het benodigde bedrag voor elk doel kan hoger of lager zijn. En ook het geld dat je moet storten om het doel te bereiken kan in de praktijk hoger of lager zijn, afhankelijk van de werkelijke inflatie en de werkelijke rendementen. Je kunt aan deze voorbeelden dus geen rechten ontlenen.

Wilt u geld opzij zetten voor de toekomst van uw kind? Wat is dan verstandiger? Sparen of beleggen? Lees er alles over.
Wilt u beleggen? Open dan een kinderrekening bij Brand New Day.

Wat is verstandig?

Of sparen of beleggen het verstandigst is, verschilt van persoon tot persoon. Vooropgesteld: als je geen enkel risico kan of wilt lopen en op de 18e verjaardag van het kind met 100% zekerheid een bepaald bedrag wilt hebben, is sparen de beste optie. Dan is beleggen en onze kinderrekening niet geschikt. Want u weet: als je belegt, is het rendement en dus het eindkapitaal van te voren onzeker. En die rendementen uit het verleden zeggen niks over de toekomst. Beleggen is risicovoller. Het kan (fors) meer, maar ook minder opleveren dan sparen. Maar hoe groot is het risico? En hoe kun je dat risico verminderen?


Sparen versus beleggen

Sparen versus beleggen: de rendementen

Geld opzij zetten voor de toekomst van een kind doen de meeste ouders voor een periode van 18 jaar. In de grafiek hiernaasthieronder hebben wij daarom het rendement van sparen en beleggen voor élke periode van 18 jaar vanaf 1928 tot en met 2016 vergeleken. In totaal dus voor 71 periodes van elk 18 jaar. In deze periodes is elke crisis en hausse op de beurzen verwerkt. En wat blijkt? In 2 van de 71 periodes leverde sparen een (klein) hoger rendement op. En in 69 van de 71 periodes leverde beleggen een (fors) hoger rendement op. Dus als je tijd hebt en wat risico kunt nemen, kan beleggen een verstandige keuze zijn.

De kleine lettertjes: Gemiddeld rendement per jaar van sparen en beleggen per periode van 18 jaar (1928 – 2016) bij een éénmalige inleg. Beleggen: Data S&P (vanaf 1928), MSCI World Index (vanaf 1969 in USD, vanaf 2004 eurohedged). Sparen: Data Amerikaanse 3-maands rente (vanaf 1928) en 3-maands cash Libor rente (vanaf 2004). Rendementen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst.

Spelregels om het risico van beleggen te verkleinen

Er zijn een paar spelregels die belangrijk zijn om het risico van beleggen te verkleinen. Het neemt het risico natuurlijk nooit weg. Als je belegt, neem je risico. Maar het helpt wel om het risico te verkleinen. Kortom: beleggen voor een kind kan een goed alternatief zijn voor sparen. Zeker als je je aan bepaalde spelregels houdt!

  De koersen van aandelen (en mindere mate obligaties) kunnen flink stijgen en dalen. In heftige tijden soms met meerdere procenten per dag. Hoe korter de periode, hoe groter de kans is dat u net ‘geluk’ of ‘pech’ heeft. Maar hoe langer de periode is tot u het geld nodig hebt, hoe groter de kans is dat de gelukjes en het pech in evenwicht zijn en het rendement in de buurt van het historisch gemiddelde uitkomt. Heeft u het geld binnen 5 jaar nodig? Dan is de periode kort en is sparen waarschijnlijk verstandiger. Heeft u het geld pas over 10 of 20 of 30 jaar nodig? En kunt u wat risico lopen? Dan kan (deels) beleggen een verstandige keuze zijn. Dat blijkt ook uit de grafiek hierboven.

  Een goede verdeling tussen aandelen en obligaties is belangrijk. De koersen van aandelen en (kredietwaardige) obligaties bewegen in een crisis namelijk tegengesteld. Tijdens de kredietcrisis in 2008 gingen de koersen van aandelen fors onderuit, maar stegen de koersen van obligaties. De obligaties zijn dus een ‘kurk’ in de portefeuille. Wat is een goede verdeling? Dat is afhankelijk van uw eigen situatie en de beleggingshorizon. Vul in ieder geval bij het openen van de kinderrekening het risicoprofiel in… dan wordt een verdeling getoond die bij uw situatie past.

  Actieve beleggingsfondsen proberen ‘de markt’ (lees: een index, zoals de AEX, Dow Jones of MSCI) te verslaan. Het is ondertussen publiek geheim dat ze dit bijna nooit lukt. Over een periode van 10 tot 20 jaar lukt het 90% van de fondsen niet. Sommige fondsen dus wel, dat klopt. Alleen weet u nooit van te voren welke: de winnaars van vroeger zijn de verliezers van morgen. Kies dus voor de zekerheid van het rendement van een index. En niet voor 10% kans op een hoger, maar 90% kans op een lager rendement. Ofwel, kies voor indexfondsen.

  Elk procent kosten is een procent minder rendement. Een procent of een half procent lagere kosten per jaar lijkt weinig, maar over een lange periode bouwt u daardoor véél meer vermogen op. Onze site staat vol met voorbeelden daarvan.

  Uw risico wordt (fors) beperkt als u elke maand geld op de rekening stort in plaats van in één keer een groot bedrag. Dat komt omdat u dan over de tijd zowel ‘hoog’ als ‘laag’ koopt. U stapt dus zowel in goede als slechte beurstijden in en verkleint daarmee uw risico.

  Zorg dat u vanaf 10 jaar voor de einddatum steeds wat aandelen omruilt voor obligaties, zodat u vlak voordat u het geld nodig hebt, niet door één of andere kredietcrisis ineens een flink deel van uw geld in rook op ziet gaan. En dus geen tijd meer hebt om te wachten op herstel.

  Met de kinderrekening kunt u optioneel hiervoor kiezen, zonder kosten.

  Houd uw zenuwen in bedwang. Ga dus niet al uw aandelen verkopen als de beurskoersen ineens scherp gedaald zijn. Of bijkopen ‘als het al een tijdje lekker gaat’ en de koersen misschien wel ‘hoog’ zijn. Als u voor 18 jaar lang geld opzij zet, weet u één ding zeker: er komen zowel goede en slechte beurstijden. Raak dus niet in paniek of euforisch. Maar houd u aan uw plan. Onderzoeken wijzen uit dat het zéér moeilijk is om de markt te timen. Doe dat dus niet. Ook professionals weten niet wanneer koersen gaan stijgen en dalen.

Dikke disclaimer

Houd er rekening mee dat de rendementen uit het verleden, zoals hierboven getoond, geen enkele garantie of zekerheid bieden voor de toekomst. Beleggen brengt onzekerheid met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. Het is van te voren onzeker wat het rendement en verwacht eindkapitaal zal zijn. Het kan meer, maar ook gewoon minder dan verwacht zijn. Besef dus dat u risico neemt. Als u dat niet wilt, is sparen een betere optie.

Onze kosten: ongekend laag

Onze kosten zijn niet alleen enorm laag, maar passen ook op de helft van een bierviltje. De stortingskosten betaalt u éénmalig over elke geldstorting op uw rekening. En de beheerkosten betaalt u jaarlijks over het vermogen in het beleggingsfonds.

Meerdere fondsen

Bij het openen van uw kinderrekening belegt u standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds en het BND Wereld Indexfonds Hedged. Nadat u de rekening geopend hebt, kunt u kosteloos switchen naar verschillende andere fondsen. De beheerkosten hiervan verschillen per fonds.

De kosten

BND Euro Obligatie Indexfonds BND Wereld Indexfonds Hedged
Beheerkosten
(jaarlijks)
0,59% 0,59%
Stortingskosten
(éénmalig)
0,50% over elke geldstorting

Geen kosten ‘op de zijkant van het papier’

Een heleboel kosten die andere aanbieders in rekening brengen, kennen wij niet. Zo zijn er bij Brand New Day geen aan- en verkoopkosten als u switcht tussen de beleggingsfondsen. En ook geen bewaarloon, wat bij andere aanbieders vaak 0,24% per jaar is. Jaarlijkse rekeningkosten kennen wij niet. Als er geen geld op de rekening staat, betaalt u niets. En ook administratiekosten zijn ons vreemd: alle wijzigingen zijn gratis. U kunt dus kosteloos bijvoorbeeld inleg, pensioendatum of persoonlijke gegevens wijzigen. En tenslotte kennen wij ook geen ‘vertrekkosten’: als u weg wilt, boeken wij kosteloos het opgebouwde vermogen over naar een andere aanbieder.

 • Géén switchkosten
 • Géén bewaarloon
 • Géén jaarlijkse rekeningkosten
 • Géén administratiekosten
 • Géén vertrekkosten

Wat betaalt u per jaar?

Dat ziet u hiernaast. Dat ziet u hieronder. Dit zijn de kosten die u gemiddeld per jaar betaalt als u een x-aantal jaar de rekening aanhoudt. Hierin zijn alle stortings- én beheerkosten meegenomen. U ziet dat de beheerkosten veel zwaarder wegen dan de stortingskosten.

De gemiddelde kosten per jaar

Looptijd Gemiddelde kosten per jaar
5 jaar 0,78%
10 jaar 0,68%
15 jaar 0,65%
20 jaar 0,63%
25 jaar 0,62%
30 jaar 0,62%

De kleine lettertjes: Gemiddelde kosten bij een maandelijkse inleg, 50% BND Euro Obligatie Indexfonds, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged over de hele looptijd. Bij een éénmalige inleg zijn deze totale kosten nog lager.

Een paar voorbeelden

Hiernaast Hieronder ziet u voor een paar situaties wat u per jaar aan totale kosten betaalt.

Totale kosten per jaar

U stort
per jaar
Stortings-
kosten
Vermogen
op de rekening
Beheer-
kosten
Totale
kosten
€ 1.200 € 6 € 10.000 € 59 € 65
€ 3.000 € 15 € 3.000 € 17,70 € 32,70
€ 8.000 € 40 € 20.000 € 118 € 158

De kleine lettertjes: De totale kosten per jaar (50% BND Euro Obligatie Indexfonds, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged over de hele looptijd).

Hoe groeit uw geld?

Door te beleggen. U kunt kiezen uit verschillende obligatie- en aandelenfondsen. Allemaal indexfondsen. U bepaalt zelf welk deel van uw geld in welk fonds belegd wordt. En u zit nergens aan vast: u kunt altijd switchen tussen alle fondsen. Gratis, dus zonder aan- en verkoopkosten.

 • Indexbeleggen
 • Keuze uit diverse obligatie- en aandelenfondsen
 • Gratis switchen zonder aan- of verkoopkosten

De beleggingsfondsen

Als u de rekening opent, belegt u standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen). Wilt u liever een ander fonds? Geen probleem. Zodra de rekening geopend is, kunt u onbeperkt en kosteloos (dus zonder transactiekosten) switchen tussen alle fondsen.

Het BND Euro Obligatie Indexfonds

Dit fonds belegt in 2 indexfondsen van Vanguard: 50% in het Vanguard Euro Government Bond Index Fund (ongeveer 700 staatsobligaties van diverse Eurolanden) en 50% in het Vanguard SRI Euro Investment Grade Bond Index Fund (ongeveer 2.200 wereldwijd gespreide maar in euro genoteerde bedrijfs- en andere niet-staatsobligaties). U betaalt uiteraard géén dubbele beheerkosten.

Het BND Wereld Indexfonds Hedged

Dit fonds belegt 100% in het Vanguard FTSE Developed World II CCF (euro hedged). Hiermee belegt u in de ongeveer 2.100 grootste beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen zijn in 24 landen in Europa, Noord Amerika en Azië / Pacific genoteerd. Omdat niet alle aandelen in euro’s zijn genoteerd, wordt het valutarisico afgedekt. U betaalt uiteraard géén dubbele beheerkosten. Door de fiscale structuur van het fonds kunt u ál het ontvangen dividend herbeleggen. Dit levert u in vergelijking met de meeste fondsen zo’n 0.4% extra rendement op.

De beleggingsfondsen

Standaard
bij openen rekening
Beheerkosten (TER)
Obligatie­fonds  BND Euro Obligatie Indexfonds 0,59%
Aandelen­fonds  BND Wereld Indexfonds Hedged 0,59%
Optioneel
als u klant bent
Beheerkosten (TER)
Obligatie­fondsen  BND Euro Obligatie Indexfonds 0,59%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Kort 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Kort Inflatie 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Lang 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Lang Inflatie 0,50%
Aandelen­fondsen  BND Wereld Indexfonds Hedged 0,59%
  BND Wereld Indexfonds Unhedged 0,59%
  BND Duurzaam Wereld Indexfonds 0,63%
  BND Small Cap Wereld Indexfonds 0,68%
  BND Emerging Markets Indexfonds 0,70%

De rendementen

De kinderrekening belegt standaard in dezelfde fondsen als de beleggingsrekening. En de rendementen daarvan ziet u hiernaasthieronder: per profiel het rendement per jaar én het gemiddelde rendement over de hele periode. U kunt ook afwijken van deze profielen. In MijnBND kunt u elke verdeling tussen aandelen en obligaties kiezen. Ook kunt u, zonder transactiekosten, switchen tussen alle aangeboden beleggingsfondsen.

 

De netto rendementen per profiel

Profiel Zeer offensief Offensief Neutraal Defensief Zeer defensief

De kleine lettertjes: Rendementen per profiel van de standaardfondsen van de beleggingsrekening: het BND Wereld Indexfonds (aandelen, tot en met 25 februari 2016) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen, vanaf 26 februari 2016) en het Euro Staatsobligatiefonds Kort (obligaties, tot en met 31 maart 2014) en het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties, vanaf 1 april 2014), ná aftrek van beheerkosten en met jaarlijks herbalanceren op 31 december. Rendementen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst. .

Extra rendement in BND Wereld Indexfonds

De bedrijven waar het BND Wereld Indexfonds in belegt keren bijna allemaal dividend uit. Hierop wordt dividendbelasting ingehouden. De fiscale structuur van het BND Wereld Indexfonds Hedged en van het BND Wereld Indexfonds Unhedged maakt het mogelijk dat bijna het volledige uitgekeerde dividend aan u ten goede komt. Naar verwachting levert dit jaarlijks een extra rendement van 0,40% op in vergelijking met beleggingsfondsen van veel andere aanbieders die ook in die bedrijven beleggen.

Lifecyclebeleggen: wij beleggen voor u

Het zou zuur zijn als het geld vlak voordat uw kind het wil gebruiken voor een deel in rook opgaat door een crash op de beurs. Daarom kunt u, als u wilt, kiezen voor ‘lifecyclebeleggen’: vanaf 10 jaar voor de einddatum gaat u automatisch steeds veiliger beleggen (lees: meer obligaties, minder aandelen). Dit doen wij voor u. Kosteloos. Standaard, bij het openen van de rekening, staat lifecyclebeleggen uit. Wilt u wel aan lifecyclebeleggen doen? Dan kunt u dit, bij het openen van de rekening of later, altijd kosteloos aanzetten.

Hoe werkt het?

U kiest zelf welk deel van uw geld wordt belegd in obligaties en aandelen. Tot 10 jaar voor de einddatum doen wij niets. Vanaf dat moment zorgen wij dat u voor minimaal 55% in obligaties belegt (als u al 55% of meer in obligaties belegt, gebeurt er niets). En elk jaar daarop stijgt het percentage obligaties met 5%. Zo belegt u 1 jaar voor de einddatum voor 100% in obligaties. U betaalt hier géén transactie- of andere kosten voor.

 

Indexbeleggen

Indexbeleggen: dikke kans op méér rendement

Banken en verzekeraars adviseren u bijna altijd hun eigen huisfondsen. Dat is best gek. Want op termijn behaalt ruim 80% van die huisfondsen een (heel erg) fors lager rendement dan de index die ze volgen. Dat weten die banken en verzekeraars ook wel. Want dat weet iedereen. Alleen adviseren zij u die fondsen toch. Want door de hoge (verborgen) kosten verdienen ze er lekker veel aan. Maar voor uw vermogen zijn die fondsen niet goed. Daarom bieden wij u alleen maar indexfondsen aan.

Rekening houden met risico’s

Uw kinderrekening is meer dan een simpele rekening met wat fondsen. Want standaard wordt het valutarisico afgedekt. En optioneel kunt u aan lifecyclebeleggen doen en met inflatie geïndexeerde obligaties rekening te houden met het risico van een onverwacht stijgende inflatie.

Naam Bescherming Standaard Kosten
Tegen schommelingen in valutakoersen Ja Kosteloos
Tegen een beurscrash vlak voor uw pensioen Nee, optioneel Kosteloos
Tegen een stijgende inflatie Nee, optioneel Kosteloos

Bescherming aanpassen

Als u de rekening geopend hebt, kunt u zelf kiezen met welk van deze 3 risico’s u rekening wilt houden. Via MijnBND kunt u alle drie beschermingen kosteloos ‘aan-’ en ‘uitzetten’.

  Alleen een ouder of wettelijk voogd mag de kinderrekening openen. U moet dus wettelijk beslissingen mogen nemen voor het kind. Een grootouder of ander familielid mag dus niet een rekening voor een kind openen. Vanzelfsprekend mag een minderjarige (lees: een kind) ook niet zelf de rekening openen.

  Nee, dat mag helaas niet. Alleen een ouder (of voogd) mag voor het kind een rekening openen. Als de rekening geopend is, mogen grootouders wel geld op de rekening storten.

  Nee, u kunt de rekening helemaal online openen. Als het kind dezelfde achternaam heeft als u en op hetzelfde adres woont, hoeft u ons ook niets toe te sturen. De rekening is dan in een paar minuten geopend. Als het kind een andere achternaam heeft of op een ander adres woont, hebben wij aanvullend een kopie van de geboorteakte van het kind nodig.

  Nee, u hoeft zelf geen klant bij Brand New Day te zijn. Bij het openen van de rekening kunt u aangeven of u klant bent of niet. Als u klant bent, geef dat dan hier aan. Want dan hoeft u veel persoonlijke gegevens niet meer in te vullen én is de kinderrekening online zichtbaar bij uw eigen rekeningen. U hoeft dan niet apart in te loggen om de kinderrekening in te zien.

  De kinderrekening kunt u openen voor kinderen tot en met 16 jaar.

  Iedereen die wil mag geld storten op de rekening. Natuurlijk de ouders, maar ook opa en oma, familie, vrienden en het kind zelf. Houd wel rekening met de schenkbelasting (zie punt 12).

  De rekening staat op naam van uw kind. Het geld op de rekening is dus ook van uw kind en niet meer van u. Tot de 18e verjaardag van het kind beheert u de rekening. Alleen u kunt wijzigingen doorvoeren.

  Het geld op de rekening is wettelijk eigendom van uw kind. Het is dus niet meer van u. Elke storting op de rekening is een schenking aan het kind. Voordeel daarvan is dat het kind later over het geld geen schenk- of erfbelasting meer hoeft te betalen.

  Ja, op elk moment kan geld kosteloos worden opgenomen van de rekening. Dit bepaalt de ouder die de rekening beheert. Houd er wel rekening mee dat het geld wettelijk eigendom is van het kind. Als u het geld niet voor het kind maar voor uzelf gebruikt, heeft het kind volgens de wet een vordering op u.

  Zolang uw kind minderjarig is, beheert u de rekening. U bepaalt wat er met het geld gebeurt. Online en via de klantenservice kunt u, zonder kosten, allerlei wijzigingen doorgeven. Als uw kind 18 jaar wordt, beheert hij of zij de rekening zelf (zie punt 13 en 14).

  Nee, u bent nooit verplicht om geld te storten. U mag zoveel storten als u zelf wilt. Houd daarbij wel rekening met de schenkbelasting (zie punt 12). Staat er geen geld op de rekening? Dan betaalt u ook niks. Uit kostenoogpunt is het minimumbedrag per storting € 25.

  Het geld dat u overmaakt naar de kinderrekening is een schenking. Ouders mogen samen elk kalenderjaar € 5.363 (2018) belastingvrij schenken aan een kind. Schenkt u meer in een jaar? Dan moet u over het meerdere schenkbelasting betalen. Opa en oma mogen samen per jaar € 2.147 (2018) belastingvrij schenken. En voor andere sponsoren (overige familie en vrienden) geldt hetzelfde. Meer informatie vindt u op de site van de Belastingdienst.

  Op zijn of haar 18e verjaardag is uw kind wettelijk geen kind meer, maar volwassen. En dus ook wettelijk bevoegd om zelf over het geld te beschikken. Uw kind krijgt dan een eigen gebruikersnaam en wachtwoord en kan zelf wijzigingen doorgeven en het geld opnemen. Wilt u dat uw kind het geld voorlopig niet gebruikt? Maak hier dan tegen die tijd goede afspraken met hem of haar over! Tot de 18e verjaardag beschikt u, namens het kind, over het geld en de rekening en kan het kind er dus niet aankomen.

  De kinderrekening wordt op de 18e verjaardag zonder kosten omgezet naar een beleggingsrekening op naam van het kind. De voorwaarden en mogelijkheden van beide rekeningen zijn precies hetzelfde. Vlak voordat het kind 18 jaar wordt, vragen wij de ouder om de contactgegevens van het kind. Deze krijgt vanaf dan zelf een gebruikersnaam om in te loggen in MijnBND en beschikt daarmee ook zelf over de rekening. U kunt dan geen wijzigingen meer doorgeven voor de rekening en heeft geen inzicht meer. Wilt u dat uw kind het geld gebruikt voor een bepaald doel? Of voorlopig niet gebruikt? Maak hier dan tegen die tijd goede afspraken over.

  Tot het kind 18 jaar is, moeten de ouders het saldo (één ouder het gehele saldo of beiden een deel) op de rekening opnemen in hun belastingaangifte onder ‘Box 3: inkomsten sparen en beleggen’. Het saldo op de rekening moet dus worden opgeteld bij alle overige spaar- en beleggingssaldi. Als het kind 18 jaar wordt, moet het (indien nodig) zelf het bedrag opgeven in de eigen belastingaangifte. Het kind heeft dan een vrijstelling tot € 30.000 (2018). Tot dat bedrag hoeft het meerderjarige kind dus geen tussen 0,61% en 1,61% vermogensrendementsheffing te betalen.

  Als de ouder die de rekening beheert overlijdt, blijft het geld van het kind. Er hoeft dan over het geld op de rekening géén erfbelasting betaald te worden. Als het kind nog geen 18 jaar is, wordt de andere ouder of de voogd beheerder van de rekening.

  Ja, dat kan. Heeft u voor uw kind al een spaar- of beleggingsrekening? Of een polis op zijn of haar naam? Dan kunt u de aanbieder vragen om de rekening of polis op te heffen en het geld naar uw eigen bankrekening over te maken. Daarna kunt u het geld doorstorten naar de kinderrekening bij Brand New Day. Stond de rekening die wordt opgeheven al op naam van uw kind? Dan hoeft u geen rekening te houden met eventuele schenkbelasting.

  Ja, u kunt ook gewoon een beleggingsrekening openen op uw eigen naam om geld opzij zitten voor uw (klein)kind. Het voordeel is dan dat u geen rekening met de schenkbelasting hoeft te houden en dat het kind op zijn of haar 18e niet aan het geld kan komen. Nadeel is natuurlijk dat het geld niet op naam van het kind staat: als u het geld later aan het kind geeft, moet er waarschijnlijk schenkbelasting betaald worden. En als u overlijdt, misschien erfbelasting.