Later méér pensioen

Wilt u geld opzij zetten, zodat u later meer pensioen heeft? Open dan een pensioenrekening. Uw inleg wordt belegd in indexfondsen. Online kunt u altijd zien hoe het met uw pensioen gaat. En de Belastingdienst helpt u een handje: een deel van uw inleg krijgt u weer terug. Hou daarbij wel rekening met uw jaarruimte. Hou ook rekening met uw jaarruimte.

De pensioenrekening: hoe werkt het?

Aanvullend pensioen moeilijk? Welnee!


 • U opent, , een pensioen­rekening
 • U stort geld: éénmalig, of vaker. U mag ook niets storten
 • Uw geld wordt belegd in beleggingsfondsen (indexfondsen)
 • De Belastingdienst helpt: een flink deel van uw inleg krijgt u terug
 • Uw geld staat vast tot aan uw pensioen (uiterlijk tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd)
 • Dan koopt u met het eindkapitaal een inkomen bij een aanbieder naar keuze
 • Over dit inkomen betaalt u dan inkomstenbelasting
 • ‘Banksparen’ voor uw pensioen, maar dan door te beleggen

Bekijk de video:

Let op de kosten…

Een procentje kosten minder, is dat nou zo belangrijk?
Ja, dat is enorm belangrijk. Dat ziet u hiernaasthieronder. Aan een procentje minder kosten houdt u al snel zo’n 30% méér eindkapitaal over. Onze kosten zijn ongekend laag. Dat is ons handelsmerk: we zijn een prijsvechter. Maar wel één met topdiensten.

Het belang van lage kosten

Eindkapitaal bij verschillende kosten
Brand New Day
kosten 0,61%
Concur­rent 1
kosten 1,50%
Concur­rent 2
kosten 2,50%
Concur­rent 3
kosten 3,50%

De kleine lettertjes: Eénmalige storting van € 10.000, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged, 50% BND Euro Obligatie Indexfonds, exclusief afsluitkosten, looptijd van 30 jaar, geen automatische risicoafbouw en tussentijdse herbalancering. Bovenstaande berekening is een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Wacht niet te lang…

Pensioen? Daar begin ik op mijn 45ste wel aan.
Als u de luxe heeft: begin eerder. HiernaastHieronder ziet u waarom. U bouwt véél meer pensioen op als u wat eerder begint. Dat komt door het rendement-op-rendement effect. Wacht dus niet te lang. Beter nog: met het opbouwen van uw aanvullend pensioen.

Verwacht bruto inkomen per jaar

De kleine lettertjes: Inleg € 500 per maand, uitkering van 20 jaar op basis van actuele rentetarieven van bankspaaruitkeringen, 4% bruto voorbeeldrendement, na aftrek van alle kosten exclusief afsluitkosten, geen automatische risicoafbouw en tussentijdse herbalancering. Deze berekening is een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Bereken het zelf

Hoeveel pensioeninkomen krijgt u als u elke maand € 100 opzij zet? Of € 250? Hieronder krijgt u een goede indicatie. Wilt u een gedetailleerde berekening? Maak dan een .

Snel berekenen: hoeveel inkomen krijg ik straks voor … inleg?

Bij Brand New Day bouwt u € 0 op.
Per jaar heeft u dan een uitkering van

€ 0

Afhankelijk van uw wensen kan dit bedrag afwijken. Maak zelf een gedetailleerde, persoonlijke berekening.

Essentiële informatie

Voor dit product kunt u in het documentencentrum het essentiële informatiedocument, de essentiële beleggersinformatie, de productvoorwaarden en het prospectus nalezen.


Ga naar het documentencentrum

Zéér lage kosten

Is dat belangrijk? Ja, dat is enorm belangrijk. Dat ziet u hiernaasthieronder. Aan een procentje minder kosten houdt u al snel zo’n 30% méér eindkapitaal over. Onze kosten zijn ongekend laag. Dat is ons handelsmerk: we zijn een prijsvechter. Maar wel één met topdiensten.

Lees meer over de kosten

Het belang van lage kosten

Eindkapitaal bij verschillende kosten
Brand New Day
kosten 0,61%
Concur­rent 1
kosten 1,50%
Concur­rent 2
kosten 2,50%
Concur­rent 3
kosten 3,50%

De kleine lettertjes: Eénmalige storting van € 10.000, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged, 50% BND Euro Obligatie Indexfonds, exclusief afsluitkosten, looptijd van 30 jaar, geen automatische risicoafbouw en tussentijdse herbalancering. Bovenstaande berekening is een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. .

Géén verplichtingen

Wij houden niet van verplichtingen. Die leggen wij u dan ook niet op. U bepaalt zelf hoeveel u stort. U mag altijd meer storten. Of minder. Of niets meer. U bent niet verplicht om geld te storten. U bepaalt zelf hoeveel u stort. En u kunt uw inleg maandelijks verhogen, verlagen of stopzetten. U zit ook niet vast aan een contract. Bent u niet tevreden? Dan boeken wij uw geld kosteloos, dus zonder verkoop- of administratiekosten, over naar een andere aanbieder. En u betaalt géén rekeningkosten. Staat er niets op uw rekening? Dan betaalt u ook geen kosten. De enige verplichtingen zijn de spelregels van de Belastingdienst.

 • Géén verplichting om geld te storten
 • Géén contract
 • Géén geld op de rekening?
  Geen kosten!
Belastingvoordeel

Belastingvoordeel

De Belastingdienst helpt u een handje. U krijgt belastingvoordeel: een deel van uw inleg krijgt u weer terug van de Belastingdienst. Bovendien betaalt u niet elk jaar vermogensrendementsheffing. In ruil voor dat belastingvoordeel gelden wel de spelregels van de Belastingdienst. Wilt u dit niet? Geen probleem. Open dan een pensioenrekening zonder het belastingvoordeel. Belastingvoordeel = regels. Geen belastingvoordeel = geen regels.

Lees alles over het belastingvoordeel

Gemakkelijk wijzigingen doorgeven

Via de Klantenservice of online kunt u onbeperkt allerlei wijzigingen doorgeven. Zo kunt u altijd uw automatische incasso aanpassen. U kunt, kosteloos, switchen tussen de beleggingsfondsen. U zit niet vast aan uw gekozen pensioendatum. Deze kunt u maandelijks aanpassen. En ten slotte kunt u natuurlijk ook uw persoonlijke gegevens wijzigen.

 • Uw maandelijkse inleg aanpassen of stopzetten
 • Kosteloos switchen tussen beleggingsfondsen
 • Uw verwachte pensioendatum aanpassen
 • Uw persoonlijke gegevens wijzigen

 

Online inzicht

Online uw geld in de gaten houden

Hoe staat uw geld ervoor? Dat kunt u online allemaal volgen.

 • Wat is de huidige waarde?
 • Hoeveel geld heeft u naar verwachting op uw pensioendatum?
 • Hoeveel heeft u al gestort? En wat is het rendement?
 • Hoe hebben de fondsen gepresteerd?
 • En hoeveel bedragen de kosten dit jaar?
Uw geld staat veilig

Uw geld staat veilig

Wij gaan niet failliet. Dat weten we zeker. Maar mooie woorden bieden geen bescherming. Daarom worden uw beleggingen in een apart bewaarbedrijf ondergebracht. Dit bewaarbedrijf is juridisch afgescheiden van Brand New Day. Stel dat wij toch ooit failliet gaan – morgen of over 30 jaar – dan valt dit bewaarbedrijf buiten de boedel. U krijgt dan gewoon al uw geld terug. En kunt dan bij een andere aanbieder doorgaan met het opbouwen van pensioen.

Een on-Nederlandse service

Wij zijn méér dan alleen maar erg goedkoop. We willen u ook een topservice bieden. Ouderwets rennen voor de klant, alsof ons leven er vanaf hangt. Dat vinden we normaal. Als u ons belt, krijgt u meteen een medewerker aan de lijn. Bart of Heleen. En geen bandje met irritant keuzesysteem. Als u ons mailt, krijgt u binnen 1 dag antwoord. Maar als het kan binnen 1 uur. En heeft u een klacht? Dan lossen we dat ook binnen 1 dag op. Calvinistisch in onze kosten, Bourgondisch in onze service. Onze strategie in een notendop.

Onnederlandse service

Indexbeleggen

Om uw geld te laten groeien, kunt u uit verschillende indexfondsen kiezen. Indexbeleggen is niet alleen goedkoop, maar ook zeer effectief. Want zo’n 80% van de huisfondsen van uw bank of verzekeraar behaalt over een lange periode een (flink) lager rendement dan de index die ze proberen te verslaan. Dat komt vooral door de hoge (verborgen) kosten. Die fondsen zijn dus goed voor de bank, maar níet voor u. Daarom bieden wij u alleen maar indexfondsen.

 

Indexbeleggen

Niet goed? Kosteloos weer vertrekken

Wij zijn ervan overtuigd dat wij u het allerbeste bieden. Bent u toch niet tevreden? Dan boeken wij, met het schaamrood op onze kaken, uw geld over naar een andere aanbieder. Kosteloos, zonder verkoop- of administratiekosten.

Vertrekken

Al uw geld terug bij overlijden

Het geld op uw rekening is van u. Dus als u – onverhoopt – overlijdt, krijgen uw nabestaanden al het geld dat op uw rekening staat. Gewoon 100%. Van verkoop- of administratiekosten is ook dan geen sprake. Uw nabestaanden dienen met het geld een uitkering aan te kopen bij een bank of verzekeraar van hun keuze.

Wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid?

Het saldo op uw Pensioenrekening is boetevrij op te nemen als u onverhoopt langdurig arbeidsongeschikt raakt. Dat heeft de overheid in 2015 bepaald. Alle voorwaarden hiervoor kunt u nalezen bij de Belastingdienst.

Vertrekken

Onze kosten: ongekend laag

Onze kosten zijn niet alleen enorm laag, maar passen ook op de helft van een bierviltje. De stortingskosten betaalt u éénmalig over elke geldstorting op uw rekening. En de beheerkosten betaalt u jaarlijks over het vermogen in het beleggingsfonds.

Afsluitkosten

Bij het openen van de rekening betaalt u éénmalig € 45 afsluitkosten. Elke aanbieder, en dus ook wij, is wettelijk verplicht om u deze ‘klantkosten’ apart in rekening te brengen. Opent u meerdere pensioenrekeningen? Dan betaalt u maar 1x de afsluitkosten.

Meerdere fondsen

Bij het openen van uw pensioenrekening belegt u standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds en het BND Wereld Indexfonds Hedged. Nadat u de rekening geopend hebt, kunt u kosteloos switchen naar verschillende andere fondsen. De beheerkosten hiervan verschillen per fonds.

De kosten

BND Euro Obligatie Indexfonds BND Wereld Indexfonds Hedged
Beheerkosten
(jaarlijks)
0,59% 0,59%
Stortingskosten
(éénmalig)
0,50% over elke geldstorting
Afsluitkosten
(éénmalig)
€ 45 bij openen rekening

Wat betaalt u per jaar?

Dat ziet u hiernaast. Dat ziet u hieronder. Dit zijn de kosten die u gemiddeld per jaar betaalt als u een x-aantal jaar de rekening aanhoudt. Hierin zijn alle stortings- én beheerkosten meegenomen. U ziet dat de beheerkosten veel zwaarder wegen dan de stortingskosten.

De gemiddelde kosten per jaar

Looptijd Gemiddelde kosten per jaar
5 jaar 0,78%
10 jaar 0,68%
15 jaar 0,65%
20 jaar 0,63%
25 jaar 0,62%
30 jaar 0,62%

De kleine lettertjes: Gemiddelde kosten bij een maandelijkse inleg, 50% BND Euro Obligatie Indexfonds, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged over de hele looptijd , exclusief afsluitkosten. Bij een éénmalige inleg zijn deze totale kosten nog lager.

Geen kosten ‘op de zijkant van het papier’

Een heleboel kosten die andere aanbieders in rekening brengen, kennen wij niet. Zo zijn er bij Brand New Day geen aan- en verkoopkosten als u switcht tussen de beleggingsfondsen. En ook geen bewaarloon, wat bij andere aanbieders vaak 0,24% per jaar is. Jaarlijkse rekeningkosten kennen wij niet. Als er geen geld op de rekening staat, betaalt u niets. En ook administratiekosten zijn ons vreemd: alle wijzigingen zijn gratis. U kunt dus kosteloos bijvoorbeeld inleg, pensioendatum of persoonlijke gegevens wijzigen. En tenslotte kennen wij ook geen ‘vertrekkosten’: als u weg wilt, boeken wij kosteloos het opgebouwde vermogen over naar een andere aanbieder.

 • Géén switchkosten
 • Géén bewaarloon
 • Géén jaarlijkse rekeningkosten
 • Géén administratiekosten
 • Géén vertrekkosten

Een paar voorbeelden

Hiernaast Hieronder ziet u voor een paar situaties wat u per jaar aan totale kosten betaalt.

Totale kosten per jaar

U stort
per jaar
Stortings-
kosten
Vermogen
op de rekening
Beheer-
kosten
Totale
kosten
€ 1.200 € 6 € 10.000 € 59 € 65
€ 3.000 € 15 € 3.000 € 17,70 € 32,70
€ 8.000 € 40 € 20.000 € 118 € 158

De kleine lettertjes: De totale kosten per jaar (50% BND Euro Obligatie Indexfonds, 50% BND Wereld Indexfonds Hedged over de hele looptijd), exclusief afsluitkosten.

Boek uw huidige polis over

Heeft u een polis waarvan de inleg belegd wordt? Bijvoorbeeld voor de studie van uw kind of gewoon, om later wat meer geld te hebben? Dan kunt u deze polis laten overboeken naar Brand New Day. Waarom zou u dat doen? Omdat onze kosten waarschijnlijk veel lager zijn.

Hoe werkt het?

U kunt uw polis zelf helemaal online overboeken. U vult de benodigde gegevens in en opent een rekening. Wij zeggen uw huidige polis op en boeken deze over.

Direct online uw polis overboeken
 • U vult de gegevens van uw polis in
 • U opent online een rekening
 • Wij zeggen uw huidige polis op
 • Wij boeken uw polis over

Gaat u overboeken? Houd dan rekening met de € 199 overboekkosten.
Stap over in mei en betaal slechts € 49 overstapkosten.

Direct overboeken

Hoe groeit uw geld?

Door te beleggen. U kunt kiezen uit verschillende obligatie- en aandelenfondsen. Allemaal indexfondsen. U bepaalt zelf welk deel van uw geld in welk fonds belegd wordt. En u zit nergens aan vast: u kunt altijd switchen tussen alle fondsen. Gratis, dus zonder aan- en verkoopkosten.

 • Indexbeleggen
 • Keuze uit diverse obligatie- en aandelenfondsen
 • Gratis switchen zonder aan- of verkoopkosten

Sparen of beleggen?

Of sparen of beleggen het verstandigst is, verschilt van persoon tot persoon. Vooropgesteld: als je geen enkel risico kan of wilt lopen en met 100% zekerheid een bepaald bedrag wilt hebben, is sparen de beste optie. Dan is beleggen en onze pensioenrekening niet geschikt. Want u weet: als je belegt, is het rendement en dus het eindkapitaal van te voren onzeker. En die rendementen uit het verleden zeggen niks over de toekomst. Beleggen is risicovoller. Het kan (fors) meer, maar ook minder opleveren dan sparen. Maar hoe groot is het risico? En hoe kun je dat risico verminderen?


Sparen versus beleggen

De beleggingsfondsen

Als u de rekening opent, belegt u standaard in het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen). Wilt u liever een ander fonds? Geen probleem. Zodra de rekening geopend is, kunt u onbeperkt en kosteloos (dus zonder transactiekosten) switchen tussen alle fondsen.

Het BND Euro Obligatie Indexfonds

Dit fonds belegt in 2 indexfondsen van Vanguard: 50% in het Vanguard Euro Government Bond Index Fund (ongeveer 700 staatsobligaties van diverse Eurolanden) en 50% in het Vanguard SRI Euro Investment Grade Bond Index Fund (ongeveer 2.200 wereldwijd gespreide maar in euro genoteerde bedrijfs- en andere niet-staatsobligaties). U betaalt uiteraard géén dubbele beheerkosten.

Het BND Wereld Indexfonds Hedged

Dit fonds belegt 100% in het Vanguard FTSE Developed World II CCF (euro hedged). Hiermee belegt u in de ongeveer 2.100 grootste beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen zijn in 24 landen in Europa, Noord Amerika en Azië / Pacific genoteerd. Omdat niet alle aandelen in euro’s zijn genoteerd, wordt het valutarisico afgedekt. U betaalt uiteraard géén dubbele beheerkosten. Door de fiscale structuur van het fonds kunt u ál het ontvangen dividend herbeleggen. Dit levert u in vergelijking met de meeste fondsen zo’n 0.4% extra rendement op.

De beleggingsfondsen

Standaard
bij openen rekening
Beheerkosten (TER)
Obligatie­fonds  BND Euro Obligatie Indexfonds 0,59%
Aandelen­fonds  BND Wereld Indexfonds Hedged 0,59%
Optioneel
als u klant bent
Beheerkosten (TER)
Obligatie­fondsen  BND Euro Obligatie Indexfonds 0,59%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Kort 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Kort Inflatie 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Lang 0,50%
  BND Euro Staatsobligatiefonds Lang Inflatie 0,50%
Aandelen­fondsen  BND Wereld Indexfonds Hedged 0,59%
  BND Wereld Indexfonds Unhedged 0,59%
  BND Duurzaam Wereld Indexfonds 0,63%
  BND Small Cap Wereld Indexfonds 0,68%
  BND Emerging Markets Indexfonds 0,70%

De rendementen

Hoe was het rendement? Dat ziet u hiernaast per standaardprofiel: het rendement vanaf onze start in 2010 tot en met het vierde kwartaal van 2017. En in de onderste rij ziet u het gemiddelde rendement per jaar over die hele periode. U bepaalt zelf welk percentage in aandelen en obligaties wordt belegd en kunt dus afwijken van deze profielen. En natuurlijk kunt u ook voor andere beleggingsfondsen kiezen dan de standaardfondsen (gratis, zonder transactiekosten).

 

De netto rendementen per profiel

Profiel Zeer offensief Offensief Neutraal Defensief Zeer defensief

De kleine lettertjes: Rendementen per profiel van de standaardfondsen: het BND Wereld Indexfonds (aandelen, tot en met 25 februari 2016) en het BND Wereld Indexfonds Hedged (aandelen, vanaf 26 februari 2016) en het Euro Staatsobligatiefonds Kort Inflatie (obligaties, tot en met 31 maart 2014) en het BND Euro Obligatie Indexfonds (obligaties, vanaf 1 april 2014), ná aftrek van beheerkosten en met jaarlijks herbalanceren op 31 december. Rendementen uit het verleden bieden géén garantie voor de toekomst. .

Extra rendement in BND Wereld Indexfonds

De bedrijven waar het BND Wereld Indexfonds in belegt keren bijna allemaal dividend uit. Hierop wordt dividendbelasting ingehouden. De fiscale structuur van het BND Wereld Indexfonds Hedged en van het BND Wereld Indexfonds Unhedged maakt het mogelijk dat bijna het volledige uitgekeerde dividend aan u ten goede komt. Naar verwachting levert dit jaarlijks een extra rendement van 0,40% op in vergelijking met beleggingsfondsen van veel andere aanbieders die ook in die bedrijven beleggen.

Lifecyclebeleggen: wij beleggen voor u

Het zou zuur zijn als vlak voor uw pensioendatum de beleggingen in rook opgaan door een crash op de beurs. Weg geld. Dat risico is te groot. Daarom kunt u bij het openen van een rekening kiezen voor ‘lifecyclebeleggen’. Lifecyclebeleggen houdt in dat als u dichter bij uw pensioendatum komt, u steeds veiliger gaat beleggen (lees: meer obligaties, minder aandelen). Dit voeren wij dan voor u uit. Kosteloos. U heeft er geen omkijken naar. Wilt u het niet? Dan kunt u lifecyclebeleggen gewoon uitzetten.

Hoe werkt het?

U kiest zelf welk deel van uw geld wordt belegd in obligaties en aandelen. Tot 10 jaar voor uw pensioendatum doen wij niets. Vanaf dat moment zorgen wij dat u voor minimaal 55% in obligaties belegt (als u al 55% of meer in obligaties belegt, gebeurt er niets). En elk jaar daarop stijgt het percentage obligaties met 5%. Zo belegt u 1 jaar voor uw pensioendatum voor 100% in obligaties. U betaalt hier géén transactie- of andere kosten voor.

 

Indexbeleggen

Indexbeleggen: dikke kans op méér rendement

Banken en verzekeraars adviseren u bijna altijd hun eigen huisfondsen. Dat is best gek. Want op termijn behaalt ruim 80% van die huisfondsen een (heel erg) fors lager rendement dan de index die ze volgen. Dat weten die banken en verzekeraars ook wel. Want dat weet iedereen. Alleen adviseren zij u die fondsen toch. Want door de hoge (verborgen) kosten verdienen ze er lekker veel aan. Maar voor uw vermogen zijn die fondsen niet goed. Daarom bieden wij u alleen maar indexfondsen aan.

Rekening houden met risico’s

Uw pensioenrekening is meer dan een simpele beleggingsrekening met wat fondsen. Want standaard wordt het valutarisico afgedekt en wordt aan lifecyclebeleggen gedaan. En optioneel kunt u ervoor kiezen om met inflatie geïndexeerde obligaties rekening te houden met het risico van onverwacht stijgende inflatie. Ook kunt u met langlopende obligaties rekening houden met het renterisico op uw pensioendatum.

Naam Bescherming Standaard Kosten
Tegen schommelingen in valutakoersen Ja Kosteloos
Tegen een beurscrash vlak voor uw pensioen Ja Kosteloos
Tegen een stijgende inflatie Nee, optioneel Kosteloos
Tegen een lagere rente op uw pensioendatum Nee, optioneel Kosteloos

Bescherming aanpassen

Wij vinden het voor uw pensioen verstandig om het valutarisico af te dekken en aan lifecyclebeleggen te doen. Wilt u dit niet? Als u de rekening geopend hebt, kunt u zelf kiezen met welk van de 4 risico’s u rekening wilt houden. U kunt kosteloos uw eigen keuzes maken.

De Belastingdienst spaart mee

En dat is een groot voordeel! Een flink deel van uw inleg krijgt u weer terug van de Belastingdienst. En u betaalt ook niet elk jaar vermogensrendementsheffing. Maar in ruil voor het voordeel gelden wel wat spelregels van de Belastingdienst.

U krijgt een deel van uw inleg terug

Het geld dat u op uw pensioenrekening stort, krijgt u voor een deel weer terug van de Belastingdienst. Dat als met de hypotheekrente. Hoeveel krijgt u terug? Een indicatie ziet u hiernaast. hieronder. Over de pensioenuitkering betaalt u inkomstenbelasting.

Hoeveel krijgt u terug van de Belastingdienst?

Salaris € 35.000 Salaris € 70.000
Inleg € 250 per maand € 250 per maand
Belastingteruggave € 103 € 130
U betaalt werkelijk € 147 € 120
 
Inleg € 12.000 éénmalig € 12.000 éénmalig
Belastingteruggave € 4.902 € 6.234
U betaalt werkelijk € 7.098 € 5.766

De kleine lettertjes: Let op: bovenstaande belastingteruggave is een goede indicatie. De werkelijke teruggave is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Over de uitkering betaalt u inkomstenbelasting.

U bespaart elk jaar tussen 0,61% en 1,61% belasting

Over het geld op uw pensioenrekening hoeft u niet elk jaar vermogensrendementsheffing te betalen. Deze belasting betaalt u als u meer dan € 30.000 (2018) aan spaargeld en/of beleggingen heeft (of samen met uw partner meer dan € 60.000 (2018). Misschien denkt u tussen 0,61% en 1,61% per jaar, daar word ik niet rijk van.  Nou… dat is wel zo. Dat kunt u in het voorbeeld hiernaasthieronder zien. Vergelijk het met tussen 0,61% en 1,61% meer spaarrente per jaar. Ook dat tikt aan.

Wat scheelt dat nou, die vermogensrendementsheffing?

Met belastingvoordeel
Zonder belastingvoordeel

De kleine lettertjes: Inleg éénmalig € 10.000, bruto voorbeeldrendement 4%, exclusief afsluitkosten, looptijd van 30 jaar, geen automatische risicoafbouw en tussentijdse herbalancering, uitgaande van een vermogensrendementsheffing van 0,61%. Bovenstaande berekening is een indicatie en geen garantie of zekerheid. U kunt er geen rechten aan ontlenen. De werkelijke uitkomst is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. .

Spelregels

De spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor uw pensioen. Dat is fijn. Maar in ruil voor dat belastingvoordeel stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle aanbieders.

  Het geld op uw pensioenrekening mag u niet zomaar opnemen om iets van te kopen. Nee, het geld op uw rekening wordt geblokkeerd. Het is bestemd voor uw pensioen. Op uw pensioendatum – uiterlijk vijf jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd – dient u van het geld een inkomen aan te kopen. U kunt het wel opnemen, maar dan verliest u het belastingvoordeel én moet u een boete betalen.

  U mag niet zoveel storten op uw rekening als u zelf wilt. Helaas… Er geldt een maximaal bedrag per jaar. Wat u maximaal mag storten in een jaar, heet uw ‘jaarruimte’. Deze jaarruimte is afhankelijk van uw pensioentekort. U kunt uw jaarruimte heel gemakkelijk zelf uitrekenen.


  Zelf uw jaarruimte uitrekenen

  Met onze handige tool is dit heel eenvoudig. Kinderspel zelfs, als u even 10 minuten de tijd neemt.

  Naar de jaarruimte-tool

  Als u met pensioen gaat, mag u het geld niet in één keer opnemen. Nee, van het geld dat dan op uw rekening staat, moet u een inkomen aankopen. U gaat dan naar een bank of verzekeraar en vraagt hoeveel inkomen zij u bieden voor het geld op uw pensioenrekening. Dit inkomen kan levenslang of tijdelijk (een aantal jaar) zijn. Dat mag u zelf bepalen. En vervolgens maken wij het geld over naar de aanbieder van uw keuze.

  Met het geld dat u op uw pensioendatum op uw rekening heeft staan, dient u een pensioeninkomen aan te kopen bij een aanbieder naar keuze. Over deze uitkering betaalt u inkomstenbelasting. Het is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt is afhankelijk van de belastingschijf waar u dan met uw totale inkomen in valt.

Heeft u geen zin in die spelregels?

Door het belastingvoordeel bouwt u véél meer pensioen op. Maar misschien heeft u helemaal geen zin in die spelregels van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld omdat u altijd over uw geld wilt kunnen beschikken. Dat kan. U kunt ook de pensioenrekening openen zonder het belastingvoordeel. Bij het openen van de rekening kunt u dit aangeven. U kunt dan altijd vrij over uw geld beschikken. Maar u krijgt dan toch alle beleggingsmogelijkheden die horen bij een pensioenrekening (lifecyclebeleggen en het afdekken van alle risico’s voor uw pensioen).